Томина Недеља у манастиру




У другу недељу послије Пасхе, недељу која слиједи након Васкрсења Господа нашег Исуса Христа, а носи и назив – Недеља Антипасхе, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим служио је свету архијерејску Литургију у манастирском храму Светих апостола Петра и Павла у Доњем Будачком. Епископу су саслуживали архимандрит мр Наум, јереј Дарко Дугоњић и ђакон Будимир Кокотовић.


У својој бесједи по окончању сабрања, Епископ г. Герасим поучио је вјерни народ о данашњем празнику и о дану када се Господ Исус Христос јавио својим ученицима и апостолима.

Када су апостоли рекли Томи да се Господ јавио, неверни Тома је рекао да неће поверовати док прсте и руку своју не стави на ране и у ребра Христова. Људска природа, која је овом приликом дошла до изражаја код апостола Томе је сумњичава и невјерујућа, све док се човијек својим сопственим очима и рукама не увјери у оно што се збива. Господ није Васкрсао ради себе, нити му је било потребно да силази на Земљу, већ је то учинио ради нас људи и ради нашег спасења, јер ми смо ти који смо ради гријеха потпали под ропство смрти, стога је Господ Васкрсао из мртвих и тиме покидао окове смрти, а нама дао наду у Живот вјечни. Самим тим што је Господ ради нас васкрсао, неће нас спасити ако ми у то не повјерујемо и ако не следујемо стопама и ријечима Његовим.



    


Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија